Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica

The significance and treatment of femur shaft penetration and fractures as a complication of total prosthetic application

AOTT 1980; 14: 75-83
Read: 827 Downloads: 554
Abstract
Eight feromal fractures and penetration occured in 210 cases (223 operations) for total hip replacement. They usually, occured during dislocation of the hip, reaming of the shaft, insertion of the femoral component and were common second operation. On the other hand, the patients who have rheumatoid artrihtis, osteoporosis and congenitally dislocated hips are also potential candidates for this problem. The treatment of this problem is discussed here.
Özet
Kürsümüzde 1967-1979 yılları arasında total kalça replasmanı yapılan 210 olgu (223 kalça), ameliyat esnasında meydana gelen femur penetrasyonu ve kırıkları yönünden araştırılmıştır. Olgularımız içinde bu tür komplikasyon gösteren 7 olguya rastlanmıştır (%3,14). Femoral komponentin tatbiki, şaftın oyulması, kalçanın hoyrat hareketler ile disloke edilmesi ve 2. bir ameliyat zeminine protez uygulanması gibi durumlarda ortaya çıkan bu komplikasyonun önlenmesi ve tedavisine yer verilmiştir. Protez seviyesinde meydana gelen penetrasyonların, olaya yol açan protezin çıkarılarak yenisi ile değiştirilmesi, proteze yakın kısa oblik kırıkların tel dikişler ile tesbitinin yeterli olacağı, uzun oblik kırıkların ise plak-vida osteosentezi gibi bir internal tesbit aracına gerek doğuracağı anlatılmıştır.
Files
ISSN 1017-995X EISSN 2589-1294