Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica

Proximal row carpectomy for Lichtman stage III Kienböck’s disease

AOTT 2015; 49: 641-647
DOI: 10.3944/AOTT.2015.14.0346
Read: 1225 Downloads: 975 Published: 07 February 2020
Abstract

Objective: The purpose of this study was to investigate the objective and subjective outcomes of proximal row carpectomy (PRC) for stage III Kienböck’s disease and determine if the physician’s objective measurements correlate with the patients’ subjective outcomes.
Methods: Twenty-four patients who underwent PRC for stage III Kienböck’s disease with a follow-up period of more than 18 months were enrolled in the study. Clinical evaluation included preoperative and postoperative Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (Q-DASH) questionnaire, postoperative Mayo wrist score, postoperative total joint range of motion (ROM), as well as grip and pinch strength measurements of the operated and normal side. Radiographic criteria such as carpal height ratio, subchondral cyst, and osteophyte formation were assessed during the follow-up period. Mean follow-up period was 41.7 months (range: 18–106 months).
Results: No wrists underwent total arthrodesis. Reflex sympathetic dystrophy was observed in 2 patients (8.3%). Postoperative ROM measurements, power grip, and pinch strength values significantly decreased in both stages (IIIA and IIIB) on the operated side compared to the normal side. In contrast, Q-DASH scores significantly increased in both stages compared to preoperative values. Average Mayo wrist score was 67.3 (range: 10–90).
Conclusion: PRC is a well-tolerated procedure for stage III Kienböck’s disease with certain complications. While subjective values improved significantly, there was no correlation between this improvement in subjective values and objective measurements. PRC was not able to restore motion postoperatively to that of the normal side, even though this feature did not affect postoperative subjective patient satisfaction.
 

DOI: 10.3944/AOTT.2015.14.0346

 

Özet

 

ÖZET

Amaç: Evre III Kienböck hastalığında proksimal sıra karpektomi (PSK)’nin objektif ve subjektif sonuçlarını araştırmak ve klinisyenin objektif ölçümleriyle hastaların subjektif sonuçlarının korele olup olmadığını belirlemek.

Çalışma planı: Evre III Kienböck hastalığı tanısıyla PSK uygulanan ve 18 aydan daha uzun süreli  takibi olan 24 hasta çalışma kapsamına alındı. Klinik incelemede preoperatif and postoperatif Hızlı Kol El ve Omuz Sorunları (QuickDASH) sorgulamasına, postoperatif MAYO el bilek sorgulamasına, opere edilen ve normal tarafın postoperatif total eklem hareket açıklığı (EHA), kavrama and çimdikleme kuvvet ölçümlerine bakıldı. Her kontrolde karpal yükseklik oranı, subkondral kist ve osteofit oluşumu gibi radyolojik kriterler değerlendirildi. Ortalama takip süresi 41.7 ay (dağılım 18–106 ay) idi.

Bulgular: Hiç bir el bileğinde total artrodeze gidiş olmadı. İki hastada ( 8.3%) refleks sempatik distrofi gözlendi. Postoperatif EHA ölçümleri, kuvvetli kavrama ve çimdikleme kuvvet ölçümleri her iki evrede (IIIA ve IIIB) normal tarafla karşılaştırıldığında anlamlı olarak azalmış olarak bulundu. Buna karşılık, QuickDASH skoru (subjektif iyilik hali) preoperatif değerleri ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha iyiydi. Ortalama MAYO el bilek skoru 67,3 (dağılım 10-90) idi.

Çıkarımlar: PSK belirli komplikasyonlarına karşın Evre III Kienböck hastalığında iyi tolere edilebilen bir prosedürdür. Subjektif değerler anlamlı olarak düzelmektedir. Subjektif iyileşme ve objektif ölçümler arasında korelasyon bulunmamaktadır. Proksimal sıra karpektomi hastayı subjektif olarak memnun etmesine rağmen postoperatif olarak normal taraf ile kıyaslandığında hareketi restore edememektedir..

Anahtar kelimeler: Kienböck hastalığı, proksimal sıra karpektomi.

DOI: 10.3944/AOTT.2015.14.0346

Bu özet, makalenin henüz redaksiyonu tamamlanmamış haline aittir ve bilgi verme amaçlıdır. Yayın aşamasında değişiklik gösterebilir.

 

Files
ISSN 1017-995X EISSN 2589-1294