Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica

Late results of retrograd intramedullary Küntscher nailing on children between 312 years old\nChanges on growth of proximal femur

AOTT 1990; 24: 226-231
Read: 521 Downloads: 413 Published: 21 April 2021
Abstract

In our clinic, 33 children between 3-12 ages old had been treated by open reduction and retrograd intramedullary Küntscher nailing. Patients were followed up approxiamately 47 months (range 18-84 months). Growth changes and length differences of the proximal femur were evaluated by gage s medhod. All fractures had united and no early complication was seen.On eight patients, no leg lenght discrepancy developed but on the others, mean 9.7 miıimeters (mostly 25 milimeters) length increase developed. On fractured side, collum-shaft angle was 7 degrees greater and collum femoris was mean 2.3 milimeters (mostly 6 milimeters) thinner. On 29 patients, partial or complete epiphyseodesis of trochanter major had formed. With these results,we came to the conclusion that this method should never be applied below six years old children,on the older children, surgical methods not affecting the epiphysis should be preferred and method could be performed close to the time which epiphysis will be closed.

Özet

Kliniğimizde 3-12 yaş arasında 33 çocuğun femur diafiz kırıkları açık redüksiyon, retrograd intramedüller Küntcher çivisi ile tedavi edilmiştir. Hastalar en erken 18, en geç 84 ortalama 47 ay takip edildi. Hastaların femur üst uç büyümeleri ve uzunluk farklılıkları ise Gage nin metoduna göre değerlendirildi. Tüm hastalarda kırıklar kaynamış, erken komplikasyon olmamıştır. 8 hastada bacak uzunluk eşitsizliği gelişmemiş, diğer hastalarda ise kırık tarafta en fazla 25 mm ortalama 9.7mm uzunluk artışı olmuştur. Kırık tarafta kollum-şaft açısı 7 derece daha fazIa, kollum femoris sağlam taraftan en fazla 8 ortalama 2.3mm daha incedir. 29 hastada kısmi yada tam trokanter major iatrojenik epifizyodezi oluşmuştur. \nBu sonuçlarla biz bu metodun özellikle 6 yaştan küçük çocuklarda kesinlikle yapıımaması. daha büyük çocuklarda ise cerrahi mutlaka gerekli ise epifizleri etkilemeyen metodların tercih edilmesi gerektiği ve bu metodun ancak epifizlerin kapanmasına yakın dönemlerde uygulanabileceği kanaatine vardık.

Files
ISSN 1017-995X EISSN 2589-1294