Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica

Does Kinesio taping in addition to exercise therapy improve the outcomes in subacromial impingement syndrome A randomized doubleblindcontrolled clinical trial

AOTT 2013; 47: 104-110
DOI: 10.3944/AOTT.2013.2782
Read: 4085 Downloads: 2970 Published: 07 February 2020
Abstract

Objective: The aim of this study was to determine the effectiveness of Kinesio taping (KT) application added to the exercise treatment of subacromial impingement syndrome (SIS).\r\nMethods: Thirty-eight (25 female, 13 male) patients with SIS were randomly divided into therapeutic KT (n=19) and sham KT (n=19) groups. All patients received the same exercise therapy in addition to therapeutic or sham KT at 3-day intervals for 12 days. The groups were compared according to pain, range of motion (ROM), muscle strength and DASH and Constant scores before treatment and at the 5th and 12th treatment days.\r\nResults: Within group comparisons showed significant improvements in both groups at the 5th and 12th day evaluations (p<0.05). In comparisons between the groups, pain with movement and DASH scores in the therapeutic group were significantly lower at the 5th day (p<0.01). There were significant improvements in night pain, pain with movement, DASH score, shoulder external rotation muscle strength, and pain free shoulder abduction ROM in the therapeutic group at the 12th day (p<0.05). Passive shoulder flexion ROM increased more in the sham group at the 12th day (p<0.05). \r\nConclusion: The addition of KT application to the exercise program appears to be more effective than the exercise program alone for the treatment of SIS.

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı subakromiyal sıkışma sendromunda (SSS) egzersiz tedavisine ek olarak uygulanan Kinezyo bant (KB) uygulanmasının etkinliğini belirlemekti.\r\nÇalışma planı: Subakromiyal sıkışma sendromlu hastalar (25 kadın, 13 erkek) terapötik KB (n=19) ve etkin sonuç vermeyen KB (n=19) olarak rastgele iki gruba ayrıldı. Tüm hastalar, 12 gün süreyle aynı egzersiz tedavisini ve ek olarak 3 günlük uygulamalarla terapötik ya da etkin sonuç vermeyen KB tedavisini aldılar. Tedaviden önce ve tedavinin 5 ve 12. günlerinde hastalar ağrı, eklem hareket açıklığı (EHA), kas kuvvetleri, DASH ve Constant skorlaması yönünden karşılaştırıldılar.\r\nBulgular: Grup içi karşılaştırmalarda, her iki grupta da 5. ve 12. gün değerlendirmelerinde anlamlı iyileşmelerin olduğu görüldü (p<0.05). Gruplar arası karşılaştırmalarda, hareket ile ağrı ve DASH skorları tedavi grubunda beşinci günde anlamlı olarak düşüktü (p<0.01). Tedavi grubunda 12. günde; gece ağrısı, hareket ile ağrı, DASH skoru, omuz eksternal rotasyon kas gücü ve ağrısız omuz abdüksiyon EHA’sında önemli iyileşmeler kaydedildi (p<0.05). Pasif omuz fleksiyon EHA derecesinin 12. günde etkin sonuç vermeyen bantlama grubunda daha fazla arttığı bulundu (p<0.05). \r\nÇıkarımlar: Bulgularımız, egzersiz tedavisine ek olarak uygulanan KB’nin, SSS’nin tedavisinde sadece egzersiz uygulanan tedaviden daha etkili olduğunu göstermektedir.

Files
ISSN 1017-995X EISSN 2589-1294