Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica

Comparison of phenol applications of different durations for the cauterization of the germinal matrix: an efficacy and safety study

AOTT 2009; 43: 298-302
DOI: 10.3944/AOTT.2009.298
Read: 1284 Downloads: 965 Published: 08 February 2020
Abstract

Objectives: Partial nail avulsion with phenol matricectomy is one of the most widely performed procedures for the treatment of ingrowing nails. We compared phenol applications of different durations with respect to efficacy and safety.\r\nMethods: The study included 148 ingrowing nails (grade 2-3) of 110 patients (54 males, 56 females). The patients were randomized to three groups for 1-, 2-, and 3-minute applications of phenol cauterization of the germinal matrix following surgical removal of ingrowing nails. Postoperative evaluations were made on days 2, 10, 16, 24, and 30 for pain, drainage, and tissue damage. Recurrences were recorded during a follow-up of 24 months.\r\nResults: Improvements in pain, drainage, and tissue damage in each group were significant (p<0.001). Time to complete healing and durations of drainage and tissue damage were significantly shorter in patients receiving 1-minute phenol application (p<0.001), and the remaining groups did not differ in this respect. The mean duration of pain was similar in three groups. While the frequencies of pain and tissue damage were similar in three phenol groups, the number of patients having drainage on day 16 was significantly lower with 1-minute phenol application (p<0.001). All recurrences appeared in the sixth month and there was no significant difference between the three groups with respect to the recurrence rate.\r\nConclusion: Our findings suggest that 1-minute phenol cauterization of the germinal matrix has a better safety profile than prolonged applications in the treatment of ingrown nails.

Özet

Amaç: Tırnak batması tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biri kısmi tırnak çekimi ile birlikte uygulanan fenol matriksektomidir. Bu çalışmada farklı fenol uygulama sürelerinin etkinlik ve güvenliği karşılaştırıldı. \r\nÇalışma planı: Çalışmada evre 2-3 tırnak batması bulunan 110 hastanın (54 erkek, 56 kadın) 148 tırnağı incelendi. Hastalar, batan tırnakların cerrahi eksizyonundan sonra, germinal matriksin 1, 2 ve 3 dakikalık fenol koterizasyonu için rastgele seçimle üç gruba ayrıldı. Hastalar cerrahi sonrası 2, 10, 16, 24 ve 30. günlerde ağrı, drenaj ve doku hasarı açısından değerlendirildi ve 24 ay süreyle nüks açısından izlendi.\r\nSonuçlar: Ağrı, drenaj ve doku hasarının zaman içinde iyileşmesi her üç grupta da anlamlı bulundu (p<0.001). Tam iyileşme, drenaj ve doku hasarı süreleri, bir dakikalık fenol uygulanan grupta anlamlı derece daha kısa bulundu (p<0.001). Daha uzun süreli fenol uygulamaları arasında bu parametreler açısından fark bulunmadı. Ortalama ağrı süresi gruplar arasında farklılık göstermedi. Gruplar arasında ağrı ve doku hasarı sıklığı yönünden farklılık bulunmazken, 16. günde yapılan kontrolde birinci grupta belirgin oranda daha az kişide drenaj gözlendi (p<0.001). Uzun dönem takiplerde tüm nükslerin altıncı ayda ortaya çıktığı görüldü ve bu açıdan gruplar arasında anlamlı fark yoktu.\r\nÇıkarımlar: Bulgularımız, tırnak batması tedavisinde germinal matriks koterizasyonu için fenolün bir dakika süreyle uygulanmasının, iki ya da üç dakika süreyle uygulanmasından daha güvenli olduğunu göstermektedir.

Files
ISSN 1017-995X EISSN 2589-1294